10 noiembrie proclamată ”Zi istorică a municipiului Giurgiu”

10 noiembrie proclamată ”Zi istorică a municipiului Giurgiu”

La solicitarea Muzeului Județean ”Teohari Antonescu”, consilierii locali au aprobat propunerea privind proclamarea zilei de 10 noiembrie ”Zi istorică a municipiului Giurgiu”, prilej de manifestări artistice, sportive și de altă natură, la care să poată fi invitați reprezentanți ai unor instituții sau organizații franceze.
Începând cu data de 10 noiembrie 1918, această dată reprezintă ziua eliberării orașului Giurgiu de către Armata Franceză a Dunării condusă de generalul Henri Berthelot, după doi ani de ocupație a Puterilor Centrale.
În noiembrie 1916, prin incendiere și jafuri dirijate, principalul fond de locuințe de pe străzile cartierelor centrale a fost distrus în proporție de circa 80%, fără echivalent în istoria modernă a țării.
De aceea, Giurgiu este singurul oraș din România care a primit titlul de oraș-erou și ”Crucea de război cu palmete” a Republicii Franceze, distincții înmânate în octombrie 1922 de Mareșalul Foch, în fruntea delegației oficiale franceze, venită să participe la festivitatea încoronării regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia.
Monumentul Eroilor Francezi din Parcul Alei și placa memorială din vechea primărie (astăzi Școala Gimnazială de Muzică și Arte Plastice ”Victor Karpis”), sunt mărturii valoroase ale evenimentelor amintite.

Ultima modificare: 24.11.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Biletele la meciul cu Dinamo Zagreb se vor vinde doar pe baza cartii de identitate

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.